Op welk type gitaar kun je het beste leren spelen

Er is geen regel over welk type gitaar het beste is om mee te leren spelen. In plaats daarvan is het belangrijk om een gitaar te kiezen die comfortabel is om te spelen en die aan je behoeften en doelen voldoet. Als je net begint met gitaar spelen, kan een akoestische gitaar een goede optie zijn omdat ze vaak een lagere actie (de afstand tussen de snaren en de hals) hebben, wat het gemakkelijker maakt om te spelen. Elektrische gitaren hebben meestal een hoger actie en kunnen moeilijker zijn om mee te beginnen, maar sommige elektrische gitaren zijn speciaal ontworpen voor beginners en hebben een lagere actie. Als je nog niet zeker weet welk type gitaar het beste bij je past, kan het raadzaam zijn om een aantal verschillende types te proberen voordat je een beslissing maakt.

Welk type gitaar: een klassieke gitaar en een western gitaar?

Een klassieke gitaar, ook wel een concert gitaar of Spaanse gitaar genoemd, is een type akoestische gitaar met een ronde klankkast en nylon snaren. Deze gitaren worden vaak gebruikt voor klassieke muziek, maar kunnen ook gebruikt worden voor andere muziekstijlen.

Een Western gitaar, ook wel een akoestische steelgitaar genoemd, is een type akoestische gitaar met een vlakke klankkast en stalen snaren. Deze gitaren worden vaak gebruikt voor country-, folk- en rockmuziek.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen klassieke en Western gitaren:

 • Klank: Klassieke gitaren hebben meestal een ronder, warmer en meer klassiek klinkende klank dan Western gitaren, die een helderder, scherper en meer trekkend klinkende klank hebben.
 • Snaren: Klassieke gitaren hebben nylon snaren, terwijl Western gitaren stalen snaren hebben. Nylon snaren zijn zachter en gemakkelijker op de vingers dan stalen snaren, maar stalen snaren geven een helderdere klank.
 • Actie: De actie, of de afstand tussen de snaren en de hals, is vaak lager op klassieke gitaren dan op Western gitaren. Dit maakt het gemakkelijker om te spelen, vooral voor beginners.
 • Stijl: Klassieke gitaren hebben meestal een ronde, gebogen klankkast en een slanke hals, terwijl Western gitaren een vlakke klankkast en een bredere hals hebben.

Er zijn voor- en nadelen aan beide types gitaren. Het is belangrijk om te overwegen welk type gitaar bij je past. Wat is voor jou het belangrijkste, zoals de klank, de actie en de stijl, en om vervolgens te kiezen voor het type gitaar dat het beste bij je past.

Zijn er belangrijke verschillen in elektrische gitaren voor beginners?

Er zijn een aantal belangrijke dingen om te overwegen bij het kiezen van een elektrische gitaar als beginner:

Welk type gitaar
 • Actie: De actie, of de afstand tussen de snaren en de hals, kan een belangrijk aspect zijn bij het kiezen van welk type gitaar je wilt. Een lage actie kan gemakkelijker zijn om te spelen, vooral voor beginners, terwijl een hoge actie kan leiden tot meer moeite bij het spelen en kan leiden tot pijn in de vingers.
 • Halsvorm: De halsvorm kan ook een belangrijke factor zijn. Sommige mensen vinden een rondere hals gemakkelijker om mee te spelen, terwijl anderen een vlakkere hals fijner vinden. Probeer verschillende halsvormen uit om te zien wat het beste bij je past.
 • Gewicht: Het gewicht van de gitaar kan ook van belang zijn bij de keuze welk type gitaar je wilt. Als je een zwaardere gitaar koopt, kan het moeilijker zijn om hem lange tijd te spelen zonder dat je armen moe worden.
 • Prijs: Als je net begint met gitaar spelen, kan het verstandig zijn om een gitaar te kopen die niet te duur is, omdat je nog niet weet of je het blijvend wilt blijven doen. Er zijn echter ook betaalbare opties die goed gebouwd zijn en een goede klank hebben, dus het is belangrijk om te zoeken naar welk type gitaar het beste bij je past.
 • Type pickups: Elektrische gitaren hebben pickups, of elektronische componenten die de trillingen van de snaren omzetten in elektronische signalen die naar een versterker gestuurd kunnen worden. Er zijn verschillende types pickups, zoals single coil- en humbucking pickups, en elk type heeft zijn eigen klankkarakteristieken. Probeer verschillende types uit om te zien welk type gitaar het beste bij je past.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en wat voor de ene persoon gemakkelijk is om te spelen, kan voor een ander moeilijk zijn. Probeer verschillende gitaren uit om te zien welk type gitaar het beste bij je past.

Welk type gitaar die elektrisch is?

Ja, er zijn verschillende types en modellen elektrische gitaren op de markt, en elk type heeft zijn eigen kenmerken en klankkarakteristieken. Sommige van de meest populaire types en modellen zijn:

 • Stratocaster: Dit is een van de meest populaire elektrische gitaarmodellen en wordt vaak geassocieerd met Fender. Het heeft een slanke hals en drie single coil pickups, wat leidt tot een heldere, scherpe klank.
 • Les Paul: Dit is een ander populaire elektrische gitaarmodel en wordt vaak geassocieerd met Gibson. Het heeft een dikkere hals en twee humbucking pickups, wat leidt tot een warme, ronde klank.
 • Telecaster: Dit is een ander populaire elektrische gitaarmodel van Fender en heeft een vlakkere klankkast dan de Stratocaster. Het heeft ook twee single coil pickups, wat leidt tot een heldere, scherpe klank.
 • SG: Dit is een elektrische gitaarmodel van Gibson met een vlakkere klankkast dan de Les Paul. Het heeft ook twee humbucking pickups, wat leidt tot een warme, ronde klank.
 • Flying V: Dit is een elektrische gitaarmodel van Gibson met een opvallend design in de vorm van een V. Het heeft twee humbucking pickups, wat leidt tot een warme, ronde klank.

Er zijn nog veel meer types en modellen elektrische gitaren op de markt, dus het is belangrijk om te onthouden dat je verschillende gitaren moet proberen om te zien wat het beste bij je past.

Welk type gitaar: Betaalbare instap gitaren

Er zijn verschillende betaalbare instapgitaren op de markt die geschikt zijn voor beginners. Hier zijn een paar opties om te overwegen:

 • Fender CD-60S: Dit is een akoestische gitaar met een solid spruce top en mahogany zijkanten en achterkant. Het heeft een lage actie, wat het gemakkelijk maakt om te spelen, en heeft een warme, ronde klank.
 • Squier by Fender Bullet Strat: Dit is een elektrische gitaar met een solid alder body en drie single coil pickups. Het heeft een slanke hals en een lage actie, wat het gemakkelijk maakt om te spelen.
 • Epiphone Les Paul Special II: Dit is een elektrische gitaar met een solid mahogany body en twee humbucking pickups. Het heeft een dikkere hals en een warme, ronde klank.
 • Yamaha Pacifica Series PAC112V: Dit is een elektrische gitaar met een solid alder body en vijf verschillende pickups configuraties. Het heeft een slanke hals en een lage actie, wat het gemakkelijk maakt om te spelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de gitaar kan variëren, zelfs binnen hetzelfde merk en model. Het is daarom aan te raden om verschillende gitaren te proberen voordat je een beslissing maakt welk type gitaar je koopt. Zodat je zeker weet dat je een gitaar krijgt die aan je behoeften en doelen voldoet.